Infinitul interpretarilor reflecta Adevarul absolut.
Constientizarea, iubirea si gandul invesmanteaza Calea.
Spiritul este Dumnezeire, el defineste Vesnicia creatoare.

ab ore ad aurem


duminică, 5 septembrie 2010

Pretutindenitate

.

Orisice imbold intr'o oarescare directzie, sau orice actziune lasata'n voia facerii sale e harazita de natura fiecarui vietzuitor in parte. Care natura este data de apucaturile interioare, si din afara, ale individului. Manat de marii guvernantzi, iubire sau teama, omul se manifesta in consecintza. Prin urmare, atunci cand va fi pus in fatza provocarilor de orice fel, reactzia sa va fi relativa in raport cu noul sistem, caci va depinde de insusi tabloul sau interior. Atitudinea defineste esentza.
Implicarea divinitatzii , picurata tot mai des peste cautarile sapiensului, reuseste sa provoace discursuri pline de fervoare, de reale nabadai mentale calauzite de credintza sau de ateitate. Neofit, pretendent sau initziat, va patrunde relatzia cu Dumnezeu prin ignorantza, superficialitate sau intzelegere. 
Iscand de putzina vreme o reactzie de proportii, Primul astrofizician al planetei era indeajuns de'aproape de savarsirea deja binecunoscutei coincidentia oppositorum incat sa impace religia cu stiintza si cainii sa'nceapa a toarce. Revelatzia lui a fost insa nascocita de minte, si nu primita, astfel ca maestria lui noetica a generat  stupoare. Noua sa teorie exclude divinitatea din crearea universului, atribuind Marea Facere legilor care guverneaza totul. 
Intelectul nu necesita a fi fortzat, fiind lesne de imaginat inghesuiala punctelor de vedere, in favoarea, sau nu, a gaselnitzei stiintzifice a somitatzii in cauza. 
De prisos ar fi o opinie in plus, raportat, bineintzeles, la baile deja pline de opinii. 
Pana nu se'ntoarce Cel asteptat - intzelegand si acceptand cel putzin proorocirile, daca nu Cuvantul, nu vom putea decat crede, specula sau nega.
Ce misca insa de fiecare data este intzelegerea naturii divinitatzii, aceasta perindandu'se intre misticism si cuantica, trecand prin pictura renascentista, lasand constientului colectiv mai degraba o imagine decat un simtzamant. Testamentul acesta involuntar ve decela peste timpuri vestigii ale naivitatzii si nepasarii, laolalta cu ghemuri de intzelepciune si cupe liturgice intzesate cu Har. Poate ca sufletele ce au sa vina vor fi cladit muzee de icoane, intzelegerea lor transcendand atat forma, cat si istoria. 
Pana insa spre diminetzile acelor vremi, universul va continua sa'si vada de'ale lui, cu noi in coasta, sau din coasta, pricepand sau nu, si va ajunge sa fie deslusit, prin experiment sau prin contemplare odata poate cu deslusirea propriei entitatzi, si fara sa mire intr'o prea buna zi ca are portziuni de materie statica, unde's alte legi sau nu's deloc, si e doar cu armonie.
Curand o sa latre pisica.
Adevarat iti zic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu