Infinitul interpretarilor reflecta Adevarul absolut.
Constientizarea, iubirea si gandul invesmanteaza Calea.
Spiritul este Dumnezeire, el defineste Vesnicia creatoare.





ab ore ad aurem


sâmbătă, 6 martie 2010

Sushi, deliciul Japoniei



Bazata pe orez, aceasta specialitate a capatat multiple variatiuni odata cu raspandirea notorietatii. Nefiind un soi de peshte, cum multa vreme s-a crezut mai ales in Europa, sushi se bazeaza in mare parte pe varietati ale lumii oceanelor. Tonul, somonul sau tziparul sunt dintre cele mai frecvente, insa bucataria japoneza face uz in acest sens si de icre, caracatita, sepie, scoici, crab sau creveti. Forma sub care sunt pregatite va oferi varietatatile de sushi. Fie sunt rulate in foi de alge presate, fie apar ca forme alungite de orez impovarate de peshte. 
Orezul folosit este tipic japonez, are bobul scurt si se prepara cu otet de orez si zahar. Se intinde, dupa ce-a fost racit, pe foaia de alge, si apoi se aseaza deasupra fasiile de peshte sau legume, precum castravete, sparanghel, cat si fructe, de preferat fiind avocado. Se ruleaza cu ajutorul unor betzisoare din bambus legate intre ele ca apoi sa fie taiate in rulouri egale. Sunt servite cu diverse alte ingrediente, ca radacina de ghimbir  murata, wasabi - un sos verde cremos si iute, obtinut din ridiche japoneza dar cu gust de hrean, si sosul de soya. 
Peshtele oceanic este intr-adevar cel mai adesea folosit crud, insa el a fost inghetzat inainte de-a intra semetz in bucatarie. Temperatura de congelare elimina anumite bacterii din carne, ne mai fiind astfel toxic pentru consumul uman. 
Sushi este in fapt o plaja de simplitate si elegantza culinara, exprimata in forma, gust si culoare si se detaseaza de cautarile devoratorilor de carne precum migala se indeparteaza de brut. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu