Infinitul interpretarilor reflecta Adevarul absolut.
Constientizarea, iubirea si gandul invesmanteaza Calea.
Spiritul este Dumnezeire, el defineste Vesnicia creatoare.

ab ore ad aurem


luni, 8 martie 2010

Pledoarie pentru sinceritateDe la cumparatul inutilelor brizbrizuri de martzisor si pana la iesitul in oras la sfarsit de saptamana, totul a devenit automatism. Obligatia inlocuie simtamantul si lipsa de imaginatie te scoate din casa. Problemele trebuie a fi acoperite de cat mai mult alcool sau vacarm, pentru a-ti justifica trecerea timpului pe care altfel ai fi consumat-o consumandu-te. Iarasi nu pare, dar e primavara si trebuie sa cumperi flori. Si sa le oferi.
E prea mult trebuie si e inconstient, deopotriva. Nu mai ai proprii judecati de valoare, e suficient comformismul si acesta se trage din consumerism sau goana dupa iluzii. Fapt ce'a atras dupa sine aglomerari urbane. Fiecare metropola este un El Dorado pentru cautatori de orice. Bani, confort, putere. Sunt prea multi oameni pe metru patrat si aceasta realitate deja nu mai convine. Aproape nimanui. De aceea, cel mai destept cedeaza si se muta, cel mai bogat isi face propriul oras iar cel mai puternic se pare ca decimeaza. La propriu. Virusi, vaccine, cutremure si Dumnezeu mai stie ce alte mascari. E bulibaseala in lume, in strada si in capul omului. E putin prea multa.


Pledoarie pentru sinceritate


Ar trebui sa ma angajez moralist cu jumatate de norma. Sa stau in fatza unui ecran pe care lumea sa fiintzeze iar eu sa le spun tot ceea ce ei fac de fapt. 
Mai de teama, mai de nevoie, am reusit sa ma mint cu dibacie pana de curand, mai acum cativa ani. 
Intr-o buna zi, sezand eu linistit pe-o banca, ceva nu s-a intamplat si deodata am inceput sa stiu. Am privit inauntru, asa ca o introspectie, m'am scuturat si au cazut piesele dominoului. Mi-a zambit mintea inaintea buzelor. Puteam dintr-o data citi ce scrie pe piese, ca erau acum cu fatza la mine. Am inteles ca un copac privit noaptea poate provoca teama iar privit de deasupra, rau de inaltime. Orice fenomen privit din cat mai variate unghiuri posibile dezvaluie natura acestuia. Iar fiece lucru privit cu sinceritate va releva natura fiecarui om. 
Cu adevarat iti spun, "buna ziua" fatza de sinceritate e pistol cu apa. Ceva mai simplu pe pamant inca nu s-a inventat. Trebuiesc doar inlaturate motivele pentru care se minte si adevarul te va scoate la liman. 
N'am bani. N'am citit. Nu vreau. Nu am chef. Nu simt nevoia. Cand vei putea stapani cu naturaletze, nici macar cu diplomatie, orice replica, incarcatura de ne onestitate si falsitate se ridica si ramai mai usor. Ramai cel care esti, cel care are de spus o poveste cata vreme va da insemnatate propriei realitati si o va expune tuturor ca atare. Sunt oameni senzationali care nu afiseaza ceva senzational. Nimic nu trebuie demonstrat sau articulat, scos in evidentza. Fiecare om este unic si felul sau de a fi are admiratorii sai. Poate nu la scara blocului, si poate nu acum. Incercand sa pari altcineva decat esti vei pierde atentia celor ce cauta pe cei ca tine, masca si cabotinismul tau le va tine privirile deoparte. Vei ramane o matza ce se vrea dulau si apucandu-te sa latri vei sfarsi cu dureri in fund. 
Apuca-te sa nu mai minti. Pe tine, si'apoi, pe indelete, pe cei din jur. Si totodata, accepta. Orice ti se spune, indifirent de cele pe care vrei sa le auzi. Si nu insista. Vei atrage doar confectionarea unui ne adevar. Ia lucrurile asa cum sunt.
Scapa de minciuna, de complezentze, obligativitate si exagerare. De superficialitate si conventzii. Si de rusine. Descotoroseste-te de tot ceea ce nu te caracterizeaza. Nu trebuie sa fii la moda, ci doar sa ai curajul sa te manifesti. Nimic nu trebuie. 
Doar sa fii tu.

2 comentarii:

 1. Ador cum scrii. Te-am (re)descoperit aseara si nu-mi pot dezlipi retina. + starea de soc a hm... despuielii tale atat de hm... (mi se imbulzesc felurite atribute cu spranceana ridicata), iubitor, stabil, cautator, calm si rabdator, natural si nesclipicios, dezinteresat, patern (God-like), si altele prea evidente. Ma aflu (picpicpic) in fiece cuvant, [(da.. stiu, suna cliseistico-(cvasiauto-)adulator] si ma bucur ca.. forma ce-am gasit in posturi se pliaza, aduce la viata (deci mie, deci eu, deci de la mine) lucruri (materializez pt ca in vremuri de inocenta si pace apuse dar si ce vor veni, erau atat de evidente si clare si integrate incat bruiau "Tu pe ce lume traiesti? U freak..!, esti in societateeeee!!!"hahaha :| si le-am farmat), emotii si idei si logica si relatii si efecte si demonstratii ...("ce?, cum?, de ce?") ..fara forma. Ca nu-i timp. Asa.
  Dap. Exact asa:). Multumesc si-mi multumesc.
  Oricum cred ca tot ce zici noi stim cu totii. Sau ar trebui sa STIM. Sau macar sa ne dorim sa stim. Cert e k exita. Cum ziceai si de iluminati, cei ce-au gasit (REcunoscut).
  Ma bucur pt tine.
  Iti sta bine asa. Exact asa:)

  RăspundețiȘtergere
 2. Stim totul, asa este. Doar trebuie privit onest inauntru.
  Multzam de'apreciere.
  Inseamna ca nu e'n van.

  RăspundețiȘtergere