Infinitul interpretarilor reflecta Adevarul absolut.
Constientizarea, iubirea si gandul invesmanteaza Calea.
Spiritul este Dumnezeire, el defineste Vesnicia creatoare.

ab ore ad aurem


miercuri, 10 martie 2010

M a r i aSub Carol I, in urma celui de'al doilea razboi balcanic, Romania primeste de la Bulgaria sudul Dobrogei - Cadrilaterul, prin Tratatul de la Bucuresti din 1913. 
Un an mai tarziu, urca pe tron Regele Ferdinand imreuna cu Regina Maria Alexandra Victoria. Tara noastra beneficiaza pentru cativa ani de intelepciunea, diplomatia si omenitatea celei care va aduce recunoasterea internationala a Romaniei Mari ce unea toate provinciile istorice. Dovedindu-se plina de abilitate in relatiile de politica externa ale Romaniei si contribuind sensibil la dezvoltarea culturii si a artei, Regina Maria este numita "Mama Regina" de catre poporul pe care l-a iubit si ocrotit. 
Lasa scris ca dupa trecerea in nefiintza corpul sa-i fie inmormantat la Curtea de Arges langa "iubitul" ei sot Ferdinand, iar inima sa-i fie depusa in Capela Stella Maris, de langa Castelul din Balcic, pe care l-a construit pe malul Marii Negre. Moare in 1938 si ultimile dorintze ii sunt temporar indeplinite. In urma Tratatului de la Craiova, in 1940, Cadrilaterul este recedat tzarii vecine, impreuna cu castelul si imprejurimile. Este momentul in care incepe drama Inimii. Caseta ce o contzine este mutata la Castelul Bran, Balcicul nemafiind teritoriu romanesc, dar numai pana in '68, cand comunistii smulg inima la propriu din marmura. Este depozitata in Muzeul National de Istorie, intr-o cutie de plastic. Caseta de argint aurit (care deschisa va scoate la iveala o alta, octogonala, din argint, continand inima) este trecuta in Tezaurul Istoric al Romaniei. In urma anilor de incercari si proteste ale locuitorilor Branului, inima reginei este depusa din nou in caseta si dusa langa Castelul Bran, cu titlu de imprumut oferit de muzeu, pana in 2013.
Vin si spun.. oare nu ar fi intzelept, fara mari eforturi, un decret prezidentzial prin care inima Reginei Maria sa fie depusa inapoi in Capela Stella Maris, acolo unde insasi Altetza Sa si-a dorit?  Nu cred ca o dovada de orgoliu national neavenit poate impiedica intr'atat voia celei care a spus: 
"Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa."
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu