Infinitul interpretarilor reflecta Adevarul absolut.
Constientizarea, iubirea si gandul invesmanteaza Calea.
Spiritul este Dumnezeire, el defineste Vesnicia creatoare.

ab ore ad aurem


vineri, 12 martie 2010

EminentiaViatza tot mai mult se apropie de altceva decat ceea ce credeam a fi. Nici moartea nu mai este ce'a fost, viitorul nici atat iar trecutul e din ce in ce mai imprevizibil. Iar ce'a fost invatat a fi iubire, mai acu' vre'o doua mii de ani in urma, abia ca incepe a'si desira valul. Umanitatea are reale sanse sa acceada la eminentia, la inaltimea acestui fenomen, macar de nevoie. Le'a'ncercat pe toate, amarnicul om, si a strajuit dictatura  materiei ere de'a randul. Si'a inchegat cuib din indragosteala, si pacalitu'sa astfel ca stie a iubi. S'a trezit insa inghesuit de peretzii efemerului cautand haotic si versatil  in pastelul iluziilor, emotzia de a fi. 
Nestingherita insa, legea atractiei, universaliceste vorbind, "corupe" nevinovat tot ceea ce'i intra in parohie. Zorii noului plan al constiintei cheama catre sine iar numai cel ce se va fereca singur intre bogatiile istorice nu va fi luat pe apele eudemoniei*. Omul modern patrunde pe taramul altor intzelegeri, si oricat de grea ii pare adaptarea sau oricat de nefireasca, el este atras in imparatzia spiritului. Declamator ii este doar modul actual de viatza, dar deja simte putreziciunea care incet, incet, il alunga spre puritate. Deja simte sa intoarca si celalalt obraz, sa ofere iertatre in loc a cere explicatzii si sa iubeasca in loc sa detzina. 
In viatza e greu dar frumos, iar abia acum incepem a intelege. Intzelegem a cauta desavarsirea in suflet, minunea in prezent si libertatea in iubire. Va fi la moda, si n'avem incotro.
*eudemonie ~ stare superlativa a binelui, a fericirii, cautata abitir de filosofi (greci in spetza) in antichitate

Un comentariu:

  1. E un pas greu de executat si un mod de actiune greu de acceptat cind esti tinar si impetuos. Mai tirziu devine singurul mod acceptabil de a trata problemele, desigur ca nu pentru milionarii de tabla din societatile pe care le detestam, nu din invidie, ci din mila.

    RăspundețiȘtergere