Infinitul interpretarilor reflecta Adevarul absolut.
Constientizarea, iubirea si gandul invesmanteaza Calea.
Spiritul este Dumnezeire, el defineste Vesnicia creatoare.

ab ore ad aurem


marți, 2 martie 2010

Concursul National de ScenariiBeneficiem si de asa ceva. Deja aflat la a zecea editie, concursul initiat de hbo se adreseaza oricarui vorbitor, si-n spetza oricarui scriitor de limba romana. Putin peste doua sute de minti cu imaginatie atrase de scenaristica au oferit competitiei de acum doi ani povesti pentru filme, mai mult sau mai putin incitante. Ancorat in continuare in probleme sociale vadite, scribul carpatin demonstreaza totusi ca are lucruri de spus si totodata ca este dispus a innobila aceasta apucatura a lui. 
Scenariul de film reprezinta in fapt manualul acestuia. In el regasim in detaliu tot ceea ce se intampla pe ecran din inaintea primei secvente si pana la credite. In sensul in care Biblia este pentru a fi urmata, un scenariu devine dogma pentru producerea filmului in cauza. Etimologic, insasi denumirea de cinematografie se traduce drept scrierea miscarii.
Orice film este mesaj. Autorul isi face astfel cunoscuta mahnirea, revolta, iubirea sau entuziasmul. Cat de bine ii reuseste depinde nu de subiectul propus, ci de modul in care expune povestea. Detalii precum muzica, decorul sau nuantarea personajelor necesita o fina abilitate in alegere. 
Piata cinematografica romaneasca, confruntandu-se cu o scadere de la un milion de spectatori inainte de 1990 la cateva zeci de mii in prezent, sufera calitativ in mai multe departamente. Cu exceptii infime, prestatia actoriceasca vadeste in continuare chinul actorului de teatru, fortat sa faca film sau atras de celebritatea net favorabila teatrului. 


Va urma..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu