Infinitul interpretarilor reflecta Adevarul absolut.
Constientizarea, iubirea si gandul invesmanteaza Calea.
Spiritul este Dumnezeire, el defineste Vesnicia creatoare.





ab ore ad aurem


miercuri, 3 martie 2010

Babel somon

.
Ce, cum si de ce?
(doua portii)

~ somon, medalion, congelat
~ cartof, unul mare
~ piersici, trei mari
~ urda, 50g
~ masline verzi, 50g
~ ulei de masline, doua linguri
~ piper verde, boabe, o lingura
~ lamaie, una stoarsa
~ zahar brun, o lingurita
~ unt, o lingurita
~ morcov, unul
~ mustar, o lingura
~ sare

Dezgheti somonul, dar nu complet, sa ramana in el fire de gheatza.
Fierbi cartoful taiat felii rotunde si groase de doi cm., cu sare, neacoperit, zece minute.
Incingi gratarul, il dai cu sare destula si apoi inchizi focul. Asezi somonul, il tii cateva secunde pe fiecare parte, cat sa se parleasca dar interiorul ramanand crud.
Pui boabele de piper verde intr-o batista si la sfarami cu fundul unei sticle. Versi intr-o cana si amesteci cu zeama de la lamaie.
Cureti piersicile de coaja. Tai una dintre ele imrejurul samburelui, desfaci, dai samburu' deoparte sau il plantezi iar piersica o tai asa incat sa obtii doua felii groase. Incingi unt intr-o tigaitza, la foc mare, si dupa ce s-a topit si incepe sa se maroneasca, asezi feliile cate zece secunde pe fiecare parte. Scoti si dai deoparte. Celelalte doua piersici, le pui pe farfurie si zdrobesti cu furculita sa ramana un piure (sau pireu, cum mai spun cate unii) si imparti in trei gramajoare. Dintr-una faci o forma circulara, ca o moneda groasa pe care o bagi la congelator pe poliester sau carton cerat. Ar fi bine sa faci de la inceput asta, sa apuce sa se intareasca pana sunt gata restul. Urmatoarea o amesteci cu morcov ras (cantitati egale) si un varf de sare iar a treia o amesteci pana la omogenizare cu mustarul.
Freci urda cu uleiul de masline si cu maslinele verzi taiate marunt. Faci din ea o forma cilindrica groasa.
Prezentare:
Pe mijlocul unei farfurii sau platou alb intinzi in forma de cerc sosul de mustar si piersica.
Deasupra, obtii Babel-ul asezand mai intai cartoful. Peste el asezi somonul, dar dupa ce l'ai tavalit prin piperul verde cat sa-l imbrace.
Peste somon asezi o felie de piersica ce-a fost in unt si pe care ai presarat zaharul brun din belsug. Deasupra ei asezi moneda de piersica din congelator, apoi peste ea urda.
In final, iei morcovul ras cu piersica pe o lingura si cu grija acoperi stratul de urda.

La prima furculita impinsa de pofta, Babel-ul se prabuseste.

P. R. (post reteta) Constatai ca intr'adevar nu se mai gaseste urda prin partile Suediei.
Recomand mascarpone, branza cremoasa din lapte de vaca, frecata cu Rucola (verdeatza al carei gust
se aseamana cu cel al urdei).
Multumesc.

2 comentarii: