Infinitul interpretarilor reflecta Adevarul absolut.
Constientizarea, iubirea si gandul invesmanteaza Calea.
Spiritul este Dumnezeire, el defineste Vesnicia creatoare.





ab ore ad aurem


miercuri, 20 ianuarie 2010

Reteta de la geti

.
Inainte devreme de anul Domnului, getii uimeau intinderea indo-europeana prin felul lor de trai si prin indeletniciri. Reuseau sa-si surprinda triburile vecine inclusiv prin caracteristicile alimentatiei. Inaintea formarii imperiului roman, aproape de mileniul unu i.ch., spre Latium coboara si se stabilesc cei ce vor forma curand latinitatea. Veneau dupa ei cu deprinderi agricole bine invatate, celebre fiind pastele pregatite din faina si dospite cu un ulei extras din pin, pe care le fierbeau si le mancau impreuna cu legume diverse. Invatasera de la geti si mestesugul rafinarii uleiului, lucru ce s-a dovedit extrem de folositor odata ce-au exploatat noua specie intalnita: maslinul. Tot de la geti stiau sa framante paine si sa construiasca cuptoare de pizza.

Paste cu ton..
(doua portii)

~ Penne, 250g
~ Ton, 2 cutii (sau proaspat, rosu, fara oscioare, dar scump de doare)
~ usturoi, 3 catei, taiati felii subtiri cu rabdare
~ piper, un varf de lingurita plin
~ sare destula
~ smantana, doua linguri
~ rosii, una, taiata zaruri
~ ulei masline, 2 linguri
~ otet balsamic, o lingurita
~ busuioc uscat, o jumatate de lingurita

Fierbi apa cu sare destula si cu o lingura de ulei. Cand e in clocot, reduci putin focul, pui pastele inauntru si acoperi. Dupa zece minute le scoti si le scurgi de apa. Nu le speli, le lasi in cratita, le amesteci cu doua linguri de ulei si pui capacul la loc.
Incingi uleiul in tigaie, arunci in el usturoiul, dupa cateva secunde si tonul, amestecandu-l. Presari piper si imediat si smantana cu sare. Stingi focul si muti compozitia peste paste, framantandu-le incet dar bine.
Deshertate apoi pe un paltou, le acoperi cu zarurile de rosie insiropate in otet balsamic, ulei, sare si busuioc.

Ca sa vezi cum mancau strabunii..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu